Tips kinderwagen kopen

Tips kinderwagen kopen

Als aanstaande ouder is het kopen van een kinderwagen een echte musthave op de baby uitzetlijst. Er zijn veel verschillende kinderwagens op de markt, waardoor het kiezen van de juiste kinderwagen een uitdaging kan zijn. Waar begin je de zoektocht? In dit artikel geven we je tips over het kopen van een kinderwagen!

Een kinderwagen kopen

Een kinderwagen zal je vaak gebruiken. Voordat je een kinderwagen gaat kopen, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Wanneer ga je de kinderwagen gebruiken? Ga je de kinderwagen vaak vervoeren met de auto? Welke eigenschappen vind je belangrijk? Wil je op verschillende terreinen wandelen? Door vooraf goed na te denken over deze vragen en je goed in te lezen, zul je een goede, weloverwogen keuze maken!

Soorten kinderwagens

Er zijn verschillende soorten kinderwagens op de markt, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Bij het kiezen van een kinderwagen is het belangrijk om te kijken naar welke eigenschappen voor jou en je gezin belangrijk zijn. Hieronder vind je de soorten kinderwagens op een rij:

Combiwagen

Een combiwagen is een kinderwagen die geschikt is voor verschillende situaties en omgevingen. Het kan worden omgebouwd van een wandelwagen naar een kinderwagen en soms zelfs naar een autostoeltje. Het is een handige oplossing voor ouders die geen aparte kinderwagen, wandelwagen en autostoel willen kopen. De combiwagen wordt ook wel de 3 in 1 kinderwagen genoemd.

Wandelwagen

Een wandelwagen is een type kinderwagen dat ontworpen is voor oudere baby’s en jonge kinderen die zelfstandig kunnen zitten. Het heeft vaak een comfortabele zitting met een rugleuning en voetensteun die verstelbaar zijn. Het kan worden voortgeduwd met behulp van handvatten en heeft meestal vier wielen voor stabiliteit. Een wandelwagen is handig voor ouders die lange afstanden willen afleggen met hun kinderen of voor uitstapjes naar het park of andere buitenlocaties. Zo zijn er bijvoorbeeld kinderwagens die speciaal ontworpen zijn voor lange wandelingen in de natuur, terwijl er ook compacte modellen zijn die ideaal zijn voor stedelijke omgevingen.

Duo kinderwagen

Ook zijn er modellen die geschikt zijn voor meerdere kinderen. Een duo kinderwagen is een type kinderwagen dat ontworpen is voor ouders van twee jonge kinderen, meestal van verschillende leeftijden. Het heeft twee zitplaatsen die naast elkaar, achter elkaar of boven elkaar zijn geplaatst, afhankelijk van het model. Sommige duo kinderwagens hebben ook de optie om er een autostoeltje op te bevestigen. Het is een handige oplossing voor ouders die hun kinderen tegelijkertijd willen vervoeren en het biedt hen de flexibiliteit om met beide kinderen te wandelen.

Buggy

Een buggy is een lichtgewicht kinderwagen die vooral geschikt is voor oudere baby’s en peuters. Het is compact en makkelijk opvouwbaar, waardoor het handig is voor gebruik in de stad of tijdens het reizen. Het kan meestal worden voortgeduwd met één hand en is handig voor uitstapjes naar de stad, winkels of korte afstanden. Een buggy is meestal minder comfortabel en minder geschikt voor langere wandelingen dan andere kinderwagens, maar biedt wel een gemakkelijke en compacte oplossing voor ouders die veel onderweg zijn.

Waarop letten bij het kopen van een kinderwagen?

Bij het kopen van een kinderwagen zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:

  • Gemak voor je baby: het allerbelangrijkste is dat jouw baby fijn in de kinderwagen kan liggen. Welke gemakken biedt de kinderwagen? Denk bijvoorbeeld aan een zonnekap die goed beschermd tegen de zon. Of ventilatie: het is belangrijk dat jouw baby genoeg frisse lucht krijgt, het liefst op meerdere manieren (in dekap, zijwanden of in de matrasbodem)
  • Grootte en gewicht: allereerst is het belangrijk om te kijken naar de grootte en het gewicht van de kinderwagen, om te zorgen dat deze past bij jouw levensstijl. Heb je niet zoveel opbergruimte in huis of in je auto? Dan is het slim om een makkelijk inklapbare kinderwagen te kiezen. Daarnaast is het goed om na te gaan of de hoote van de reiswieg en zitje bij jouw lengte passen.
  • Accessoires: kijk goed welke accessoires inbegrepen zijn bij de verkoopprijs. Goed om te checken: is de reiswieg bij de prijs inbegrepen? Biedt de kinderwagen nog andere, praktische extra’s?
  • Veiliheidsvoorzieningen: daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de veiligheidsvoorzieningen, zoals de remmen en gordels, om te zorgen dat je kindje veilig is tijdens het gebruik van de kinderwagen.
  • Materiaal: het materiaal en de duurzaamheid van de kinderwagen zijn ook belangrijk, evenals de grootte van de wielen en de vering voor een soepele rit.
  • Opslagruimte: ten slotte kan de opslagruimte en compatibiliteit met autostoeltjes ook van belang zijn bij het maken van je keuze.

Bijbehorende spullen kinderwagen

Als je een kinderwagen gaat kopen, zijn er een aantal bijbehorende spullen die handig zijn. Vergeet nooit de luitertas mee te nemen, zodat je de belangrijkste zaken voor je baby altijd bij de hand hebt.

Juist gebruik van de kinderwagen

Na het kiezen van de juiste kinderwagen is het belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken. Houd rekening met de volgende tips:

  • Gebruik de rem: Zet altijd de rem op de kinderwagen wanneer je deze even laat staan, bijvoorbeeld tijdens het in- of uitladen van spullen.
  • Veiligheidsgordel gebruiken: Maak altijd gebruik van de veiligheidsgordel wanneer jouw baby in de kinderwagen ligt.
  • Maximaal gewicht: Controleer het maximale gewicht dat de kinderwagen aankan en gebruik deze niet wanneer het gewicht van jouw baby dit overschrijdt.
  • Gebruik de kinderwagen niet als speelgoed: Laat oudere kinderen niet spelen met de kinderwagen. Het kan gevaarlijk zijn wanneer zij bijvoorbeeld op de randen van de kinderwagen gaan hangen.

Veelgestelde vragen

Verschil tussen buggy en kinderwagen

Een buggy is over het algemeen lichter en compacter dan een kinderwagen, waardoor het makkelijker te dragen en op te bergen is. Het is ontworpen voor oudere baby’s en peuters en biedt meer flexibiliteit en wendbaarheid in krappe ruimtes. Een wandelwagen is daarentegen steviger en biedt meer comfort en veiligheid voor jongere baby’s en kinderen.

Wanneer mag baby voor het eerst naar buiten?

Over het algemeen kan een pasgeboren baby na een paar dagen tot een week naar buiten, afhankelijk van de gezondheid en het welzijn van de baby en de moeder.

Hoelang kun je met een kinderwagen?

De duur dat je een kinderwagen kunt gebruiken hangt af van de leeftijd van je kind en zijn/haar behoeften. Over het algemeen kan een kinderwagen gebruikt worden vanaf de geboorte totdat het kind ongeveer drie of vier jaar oud is, afhankelijk van het model.

Meer mustahves in de categorie ‘onderweg’