Beste elektrische borstkolf 2023: top 5 best getest

beste elektrische borstkolf

Als kersverse ouder ben je vast een heel gelukkig mens. Toch ervaar je misschien ook dat het verzorgen en voeden van een baby best zwaar kan zijn. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om je daarbij te helpen. Als je borstvoeding gaat geven, staat een borstkolf ook vast tussen jouw baby uitzetlijst. Het is ook handig als je weer gaat werken of als je er even tussenuit gaat zonder baby. Maar hoe kies je de beste borstkolf en waar begin je? Wij deden onderzoek naar de beste elektrische borstkolf van 2023 en helpen je met het maken van een weloverwogen keuze.

Top 5: de eindresultaten van het onderzoek

1

Nuvance 

Enkelzijdig

2

Youha

Enkelzijdig

Bekijk

3

Koalaa Pro

Dubbelzijdig

4

Philips Avent

Dubbelzijdig

5

Medela Swing

Dubbelzijdig

Verschil handkolf of elektrische borstkolf

Een borstkolf is een apparaat om borstvoeding af te kolven. Er bestaan 2 soorten borstkolven: handkolven en elektrische borstkolven.

Wanneer een handkolf kopen

We adviseren een handkolf te nemen als je minder dan drie dagen per week kolft. De kolf drijf je aan met de hand door erin te knijpen terwijl je de kolf goed op de borst houdt. Je hebt zelf het tempo onder controle. De handkolf is een stukje goedkoper dan een elektrische kolf, maar het kost wel meer moeite en tijd om te kolven.

Wanneer een elektrische borstkolf kopen

Ga je vaker dan 3 keer in de week kolven, dan is een elektrische borstkolf aan te raden. Voor werkende moeders is het niet haalbaar om te werken en tegelijkertijd je baby aan de borst te leggen. Wil jij jouw kindje toch zo lang mogelijk borstvoeding geven, dan kun je ervoor kiezen om de melk af te kolven met deze draagbare elektrische borstkolf. Je kunt kiezen tussen een enkelzijdige kolf die 1 borst kan kolfen of een dubbelzijdige borstkolf die 2 borsten tegelijkertijd kolft. Een voordeel van de dubbelzijdige borstkolf is dat de melkstroom sneller en beter op gang komt waardoor het kolfen meer melk oplevert.

Top 5 beste elektrische borstkolf van 2023

Baby’s drinken de hele dag door flesjes melk leeg. Een elektrische borstkolf helpt je om dit zo makkelijk mogelijk te maken. Natuurlijk ben je wel op zoek naar een fijne en veilige borstkolf. Lees de top 5 beste elektrische borstkolf die is samengesteld op basis van ervaringen van moeders. Alle elektrische borstkolven in deze top 5 zijn 100% BPA vrij, de kolf is gemaakt van veilig materiaal.

#1 Elektrische borstkolf Nuvance

The Nuvance is een lichte, compacte, eenzijdige borstkolf voor snel en pijnvrij kolven. Deze elektrische borstkolf heeft een accu en is eenvoudig op te laden via een USB. Zelfs tijdens het kolfen kun je hem opladen. Zit je veel in de auto of ben je veel onderweg? Dan is deze borstkolf de ideale keuze voor jou. Deze elektrische borstkolf heeft maar liefst 27 massagestanden, 9 krachtstranden en is eenvoudig schoon te maken. Deze borstkolf wordt aangeboden met een 100% tevredenheidsgarantie en is vaatwasserbestendig.

Reviews van moeders:

 • Makkelijk in gebruik en maakt niet veel lawaai
 • Je stelt zelf in wat je fijn vindt dankzij de verschillende zuigkrachten
 • Voelt fijn aan en geen pijn achteraf terwijl de kolf toch krachtig zuigt


#2 Elektrische borstkolf Youha

De Youha The Ins is een handsfree elektrische borstkolf die de kwaliteit van een niet-mobiele kolfmethode levert. Dit resulteert in snel en effectief kolfen. Je kunt met de verschillende standen een toeschietreflex (TSR) opwekken, afkolven en stimuleren en afkolven. De borstkolf wordt geleverd met meegeleverde cup (240 ml) en standaard borstschild van 24 mm. Met een volle accu kun je 4x 30 minuten kolfen.

Reviews van moeders:

 • Dit apparaat is het absoluut waard, wat een fantastisch ding
 • Het apparaat kolft net zo goed als mijn dubbele kolf aan wandstroom
 • Mega fijn dat je je handen vrij hebt en mobieler bent


#3 Elektrische borstkolf Koalaa Pro

De dubbelzijdige elektrische borstkolf Koalaa is compact, draadloos en stil in gebruik. Je neemt hem gemakkelijk overal mee naartoe en laadt hem op met de USB-oplader. Je gebruikt de borstkolf hoe jij het fijn vindt met de verschillende standen en 9 zuigkrachtniveaus. Voorbeelden van standen zijn: stimulatie modus, kolf modus, bionica modus, tepelretractie modus en nasale zuigkracht modus. Je ontvangt met de elektrische borstkolf Koalaa ook 2 fijne drinkflessen en een drinkspeen die je op flessen kan draaien zodat het voeden van je baby eenvoudig gaat. Ook krijg je toegang tot het gratis e-book Koalaa Kolfdagboek.

Reviews van moeders:

 • De accu gaat meerdere kolfsessies mee en het is ideaal dat je hem overal kunt gebruiken
 • Ik had geen budget voor een hele dure borstkolf, maar deze kolf is stil, werkt goed en ziet er ook nog eens mooi uit
 • De borstkolf werkt uitstekend! De klantenservice krijgt ook 5 sterren


#4 Elektrische borstkolf Philips Avent

De dubbelzijdige elektrische borstkolf Avent van Philips biedt een goede combinatie tussen zuigkracht en tepelstimulatie, geïnspireerd op hoe baby’s drinken. Dit zorgt voor een optimale melkstroom. Je kolft met deze borstkolf snel, zacht en comfortabel en het past zich aan aan de tepel. De borstkolf bevat 8 stimulatiestanden en 16 kolfstanden en is daarmee helemaal aan te passen aan wat jij fijn vindt. Instellingen die jij prettig vindt sla je eenvoudig op zodat je het de volgende weer kunt gebruiken. De borstkolf wordt geleverd inclusief reistas.

Reviews van moeders:

 • De borstkolf is makkelijk te gebruiken, het kolven gaat vrij snel en effectief
 • Naast het gemak in het gebruik is de borstkolf ook eenvoudig schoon te maken.
 • De set is compleet met alles erop en eraan voor het kolfen


#5 Elektrische borstkolf Madela Swing Maxi

De enkelzijdige elektrische borstkolf Medela Swing Maxi imiteert het natuurlijke zuiggedrag van een baby. Deze elektrische borstkolf is ideaal voor moeders met een flexibele levensstijl. Deze compacte borstkolf heeft een stille werking en maakt gebruik van een beproefde technologie, zodat je comfortabel en efficiënt kunt afkolven.

Dankzij de nieuwe Flex technologie heeft de kolf een wijdere openingshoek, een zachte rand en kan het 360 graden gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordering van de melkstroom. De kolf werkt op AA-batterijen en op netstroom.

Reviews van moeders:

 • Ik was wat sceptisch, maar deze borstkolf is makkelijk in gebruik, het schild is zacht en voelt prettig aan en het geluid van de borstkolf is zacht, een aanrader!
 • De kolf is zeer makkelijk in gebruik en ik heb zelf een veel hogere melkproductie
 • Een groot plusplunt is dat de kolf gemakkelijk schoon te maken is


Voordelen van borstvoeding

Ben jij bekend met de voordelen van borstvoeding? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zette deze op een rijtje. In moedermelk zitten afweerstoffen die je baby beschermen. Op de langere termijn heeft borstvoeding positieve gezondheidsvoordelen. Borstvoeding is dus gezond voor je baby. En wist je dat het ook gezond is voor moeders? Onderzoek heeft aangetoond dat hoe langer je borstvoeding hebt gegeven, hoe minder kans je hebt op diabetes type 2, hoge bloeddruk en reumatoïde artritis. Nog een leuk feitje: de zwangerschapskilo’s gaan na het geven van borstvoeding er sneller af. En mooi meegenomen: borstvoeding is gratis.

Tips om je borstkolf te reinigen

Het reinigen van een kolf is erg belangrijk voor goede zuigkracht. Moedermelk laat vaak een vetlaagje achter in de borstkolf, dus zorg er daarom altijd voor dat jouw borstkolf goed schoon is. Draai de onderdelen die met je borsten of melk in aanraking komen uit elkaar en ontsmet ze. Spoel alle onderdelen af, was ze daarna met warm water en afwasmiddel, en spoel ze weer af onder de kraan. Laat alle onderdelen aan de lucht opdrogen of droog ze met een schone vaatdoek.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het kolfen

Dat verschilt per vrouw. Het ligt eraan hoeveel melk er gekolfd kan worden. Hieronder lees je een algemene richtlijn per kolfbeurt:
– Handmatig, enkelzijdig duurt ongeveer 10-15 minuten
– Elektrisch, enkelzijdig duurt ongeveer 10-20 minuten
– Elektrisch, dubbelzijdig duurt ongeveer 7-15 minuten